Al sector del màrqueting digital, és habitual trobar-se amb el terme SERP i que no se sàpiga què vol dir realment. No es tracta que ho esquivis com si fossis una SERPent, sinó que has de saber que es correspon amb les sigles en anglès de Search Engine Results Page, o el que és el mateix, la pàgina de resultats del cercador. I quan parlem de cercador, automàticament tots pensem en els resultats de Google, on solen aparèixer una desena per cada pàgina.
Per tant, en màrqueting digital, quan sentim parlar de millorar el posicionament SERP, en realitat el que es busca és que la nostra pàgina aparegui a la part superior de la cerca, el que és sinònim de rebre més visites, perquè ja se sap que l'usuari mitjà no sol passar de la primera pàgina, i de vegades ni tan sols realitza scroll amb el ratolí, quan entre els primers resultats ja hi ha el que busca (o el que creu que busca, que moltes vegades Internet resulta molt traïdor).
Centrant-nos en el cercador més utilitzat per tots nosaltres, Google, a la primera pàgina mostra dos tipus de resultats: els orgànics i els pagats. Així, mentre els primers són tots aquells que apareixen de forma natural perquè s'han treballat el posicionament SEO i no paguen per això (a Google, s'entén), els segons són els anuncis relacionats amb allò que busquem que mostra Google, els anomenats Google Ads, que apareixen a la part superior, destacats, després d'haver-se imposat a la competència a les licitacions per aquests espais. Google els distingeix amb un cert etiquetatge encapçalat per la paraula 'Anuncio'.
Aquests continguts es mostren a partir de certs paràmetres que comparteixen les pròpies webs, com el favicon (si en tenen, el petit logotip corporatiu), el seu títol (normalment, l'etiqueta H1), el seu URL i les seves metadades (una metadescripció que mostra ho que conté la pàgina perquè l'atrapi l'aranya de Google a les seves prospeccions).
I encara que els SERP són els continguts que ocupen els llocs de privilegi dins d'aquestes cerques, moltes vegades comparteixen el seu espai amb altres resultats, a causa de l'evolució dels cercadors durant tots aquests anys de la WWW (World Wide Web).
Això és així perquè a Google, d'un temps cap aquí, mostren altres pestanyes a la part superior que filtren les cerques per tipus de resultats: tot (la pàgina per defecte), notícies, imatges, vídeos, mapes, shopping, llibres, vols i finances.
Darrere d'això, hi pot haver interessos empresarials; per exemple, en el cas dels vídeos, YouTube pertany a Google, o les botigues afegides a l'àrea de shopping, amb què Google pot tenir –o no– algun tipus d'acord per mostrar els seus productes. Els mapes també s'extreuen d'una altra eina de Google, en aquest cas Maps.
Vet aquí el quid de la qüestió. La distribució de les SERP es basa en criteris de tota mena, però l'explicació última és l'algorisme de Google, que és com la fórmula de la Coca-Cola: tothom creu saber-la, però només la coneix el propietari. Molts s'aproximen als criteris que té el cercador per determinar el posicionament de les webs, i aquesta és la principal missió de les empreses i els treballadors de màrqueting digital quan abunden al SEO, però no és tan senzill com podria semblar.
Recordem que en el seu moment Google tenia un botó que deia: “Tinc sort”, i solia encertar amb el que buscava l'usuari, en mostrar webs genèriques, oficials, d'empreses, etc. Tot i això, ara és tot més complicat, i és el mateix Google el que sol mostrar a la pàgina de resultats la informació bàsica que busca l'usuari, que ja ni necessita clicar més enllà moltes vegades.
Si voleu aparèixer ben posicionat a la SERP dels cercadors com Google, heu d'apostar per un treball seriós i professional des d'una estratègia SEO que posicioni el seu negoci al millor lloc. En aquest sentit, Soja així treballa perquè es distingeixi de la seva competència i brilli amb llum pròpia. Analitzeu la seva repercussió i la seva empremta a internet de la mà dels nostres professionals i aposti per continguts de qualitat per aconseguir que el seu negoci creixi.